Jordi Vitrià és Catedràtic d’informàtica al Departament de Matemàtica Aplicada i Anàlisi de la Universitat  de Barcelona  i investigador adscrit al Centre de Visió per Computador.

La seva activitat docent ha estat fonamentalment lligada a la titulació d’informàtica, dins de la qual s’ha encarregat d’impartir aquelles assignatures orientades a la construcció de sistemes intel·ligents i a la comprensió del fenomen de la visió artificial. El seu afany divulgador l’ha portat a organitzar diversos cursos sobre l’ús d’aquestes tecnologies en diferents àmbits que van de la medicina fins a la producció industrial, i també a divulgar-la entre la gent interessada en alguns cicles de conferències.

La seva recerca, quan els ordinadors tenien molta menys capacitat de càlcul i memòria que una calculadora d’avui en dia, es va orientar inicialment cap a l’anàlisi automàtica d’imatges per a l’extracció d’informació quantitativa, però ràpidament va evolucionar cap a la visió artificial. Després d’una estada postdoctoral a la Universitat de California a Berkeley el 1993, es va especialitzar en tècniques Bayesianes, que va aplicar al desenvolupament de mètodes d’aprenentatge automàtic dins de l’àmbit de la visió. Actualment dirigeix el Grup de Recerca sobre Visió i Aprenentatge Automàtic del CVC, grup que té una important activitat investigadora en el camp del reconeixement facial, el reconeixement visual d’objectes, i l’aplicació de la visió per computador a les imatges mèdiques.

L’afany de transferir el coneixement generat a la universitat cap a l’entorn social més proper ha estat una constant durant la seva vida acadèmica. Des del 1993, prehistòria de la relació entre Universitat i Empreses al nostre país, ha estat involucrat en diversos projectes dirigits a la introducció de la visió artificial en la producció industrial, la medicina o les telecomunicacions. Aquesta faceta va tenir el seu punt àlgid fa tres anys amb la seva participació com a emprenedor, al costat de P.Radeva i A.Tovar, en la creació d’una empresa universitària de base tecnològica. Aquesta empresa, creada a partir dels resultats d’un projecte europeu en l’àmbit de la visió artificial, intenta encara convèncer als seus clients que la visió artificial i les tecnologies cognitives poden ser un factor clau per a la competitivitat fins i tot en sectors tan tradicionals del nostre país com la fabricació de taps de suro.

Deixa un comentari